niedziela, 26 czerwca 2011

Jak...



...pisać o ciastkach, gdy brak słów, pisać co ślina na język przyniesie, zwłaszcza gdy się ślinię na ich widok, gdy rąk utrzymać przy sobie nie mogę, gdy wzroku oderwać się nie da, małe kawałki nieba na talerzu, niebotyczna dobroć masła i cukru? O weganie, czy wiecie co straciliście? Zwijacie się teraz tylko ze zgryzot, zgryzając marchewkę. Jak możecie żyć, jak mogliście dokonać wyboru tak okrutnego? R.

Przepis na kruche ciasteczka maślane z dżemem rabarbarowo-truskawkowym:

100 gramów przedniego masła
50 gramów cukru
1 saszetka cukru wanilinowego
200 gramów dobrej mąki do ciasteczek
1 żółtko z wiejskiego jaja
2 łyżki zimnej wody
dżem wedle uznania :)

Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolitą plastyczną masę. Schować do lodówki na 30 minut. Wytrzymać i nagrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto wałkować na stolnicy podsypanej mąką, wycinać ulubione kształty. Ozdobić kleksem, najlepiej domowego, dżemu. Piec na natłuszczonej blasze ok. 8-10 minut. Gotowe... teraz można je pożreć.


Dżem powstał z rabarbaru, truskawek, brązowego cukru i niczego innego. Połączenie składników nastąpiło w gorących warunkach, które panowały na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz